torsdag 4 november 2010

Slöseriet i skolan...

Elever slänger 10 000- 30 000 ton mat varje år. Kostnad; 600 miljoner kronor från skattebetalarna, rakt ned i sopptunnorna. Kostchefen i Kiruna, Marianne Schröder Maagaard, tog till ett lika enkelt som genialt knep för att komma tillrätta med svinnet, att ta bort brickorna i restaurangen. Barnen kunde då inte lasta på några ”berg” på tallrikarna. Vad hände då tror ni? Jo, som alltid när någon kreativ person försöker förbättra situationen i skolan, arga kommuninvånare började klaga istället för att berömma henne. Svinnet minskade med 40%, nästan halverades alltså. Det är sådana som Marianne i Kiruna vi behöver inom skolan, inte de som inte är villiga till förändring. Det finns alltid något att förändra i skolan, alltid, det står i läroplanen.


Slöseriet inom skolan finns på flera plan och ett kärt område är tiden, den schemalagda tiden, vad kostar ineffektiviteten i skolan? Varför kan vi inte få låta eleverna i gymnasiet göra som det står i läroplanen, att ”få utveckla sin förmåga att ta initiativ och ansvar och att arbeta och lösa problem både självständigt och tillsammans med andra...att varje elev tar personligt ansvar för sina studier ..aktivt utövar inflytande över sin utbildning.” Om vi inte tillåts öppna upp schemat hur ska vi då nå strävansmålet; varje elev tar personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö fullt ut?


Det slösas mycket i svensk skola, men jag tycker Marianne i Kiruna kom på ett mycket bra och enkelt sätt att få ned svinnet i matsalarna. Ett svinn som minskade med 40% måste ses som revolutionerande. Hur ska vi då minska tidssvinnet i skolan, bli mer effektivare? Kanske genom att tvinga eleven att prioritera sin tid, kanske borde det vara eleverna som sätter schemat? Styra över sin tid borde man träna på i de senare åren i grundskolan för att sedan sätta åt myten att gymnasiet är 3 år, vem har bestämt det? Nja, det vet nog alla men behöver det vara 3 år? Nej, säger vi på MTU, med enkel planering från elevens sida så kan den bli 2 år. Då får man ett år till övers, som att ha flextid. Tänk att åka utomlands, studera eller bara luffa runt lite medan kamraterna sitter ”fast” i sina scheman!! Som någon annan bestämt dessutom, slöseri, helt enkelt. På MTU har engagerade, kreativa elever slutat med ett fullständigt gymnasiebetyg efter 2 år.

Som sagt, det slösas utan motstycke i den svenska skolan dag.


Här kan man läsa om matsvinnet.


MTU den 4 november 2010


Bosse lyssnar just nu på The Jolly Boys; ring of fire

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar