fredag 3 december 2010

Recept sökes...

På spaning efter den omdefinierad skolan, men vad är det? Hur kokar man ihop den? Idag har ungefär ett 80 tal personer sökt svaret på den frågan i Göteborg. Här sitter skolledare och framåt tänkande pedagoger som alla letar efter ett ”fix-kit” till den omdefinierade skolan, en kokbok med receptet på den perfekta soppan.


Men om man inte kan hitta den nya omdefinierade skolan eller vet hur den ser ut så får man helt enkelt skriva ett eget recept och ta reda på vilka ingredienserna är och i vilken mängd de ska ingå men också på vägen till den "moderna skolan", det nya omdefinierade skolan. När man provar nya recept får man inte vara rädd för att göra fel eller för att hamna i det okända, för det är inte lika farligt som att gå först på stigen genom djungeln, men visst finns det risker.


Om man letar efter svaret på denna fråga utan att ha en djupare förståelse för hur den omdefinierade skolan kan vara kommer man inte någon vart. Man måste först definiera vad den nya omdefinierade skolan är för just din skola, hur den ser ut för det finns ingen skola som är den andra lik. Det är en flora av individer som ingått i grupper som ingår i enheter som bildar en kultur, en skola. Det kan vi inte ändra på. Därför finns det ingen kokbok till detta arbete. Jag är övertygad om att den omdefinierde skolan är på gång överallt men att den ser olika ut vart man än tittar. Och det är bra att den ser olika ut, då vet vi att det finns en skola som passar för varje elev.


Men att man måste sluta leta efter ett ”fix-kit” ett facit eller ett enkelt sätt att förnya och lyfta skolan. För det finns inget sådant, vi måste inse att att arbetet ligger hos oss i skolan, på läraren, på skolledaren, på vaktmästaren, på elevvårdsteamet och i matsalen.


Men varför ska vi göra det om det inte finns något enkelt facit att titta i, det kostar säkert också mycket pengar. Och vem ska betala för det?


Alla arbetsplatser blir förr eller senare föremål för en ”moderniseringsmodell”. Toyota Way, lean production, eller Just in Time har funnits i flera årtionden i den privata sektorn, så varför tror vi att det är något nytt som är på gång? Något mystiskt?


Vi måste i Sverige föra in Toyota modellen i skolan; en Apple modell kanske eller är det en Lean education the Rektorsakademien way?


Vad vi än väljer att kalla den så måste den in i skolan, det måste ske. Vi måste skriva våra egna kokböcker, hitta egna recept på soppan som ju ska smaka likadant i hela landet.


Och här går det inte lika bra med selleri...




St Jörgen Park Resort den 3 december 2010


Bosse lyssnar just nu på Neil Young; Harvest

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar