onsdag 15 december 2010

Tänk globalt med 3-1...


Tänk, en gymnasieskola med världen som klassrum och 3-1. Låter som en vision men är verklighet. Think Global School. Det finns ingen skola som liknar Think Global School -TGS, på hela planeten.

Eleverna kommer från nästan hela världen och konceptet erbjuder eleverna att studera i tre nya internationella städer varje år. De får uppleva nya kulturer, äta lokal mat och lyssna till och lära av de människor de möter under sin studietid. Vilken möjlighet för dessa barn (unga vuxna), jag är helt säker på att detta sätt ger framgångsrika elever som känner tillfredsställelse i skolan och i livet.
TGS är en skola där eleven blir medveten om det globala medborgarskapet, genom mötet med alla olika kulturer med allt vad det innebär skapas en förståelse för vikten av att vara kreativ och tränas i att bli innovatör.

Tänk vilken möjlighet att få lära av världen och lokalt. Utbildningen är uppbyggd runt matematik, vetenskap och litteratur och till sin hjälp har eleven tillgång till iPhone, iPad och MacBook Pro! Vilken utbildning. Vilka förutsättningar för framtiden dessa elever får!

Man har infört något som man kallar 3-1, tre ”devices” till varje elev. Kan vara något att fundera över för de skolor som fortfarande är tveksamma till att införa 1-1 (en elev - en dator). Eleverna på TGS är ständigt på språng så de behöver teknik som underlättar i studierna, inte som blir ett hinder eller sätter begränsningar. Eleverna är ju faktiskt moderna upptäcktsresande forskare snarare än turistande ungdomar på en studieresa till en gammal kyrka i Tyskland. Och om man ska vara effektiv i studierna behöver man känna sig trygg i sin situation. För att ge eleven bästa förutsättningar har de tillgång till den teknik vi idag anser bäst lämpad. Bland annat används iPhone´s med inbyggd kamera som ansluts till enheter som t.e.x. bärbara mikroskop för att samla data ute på ”fältet”. iPad´s förmåga att som en smidig bärbar dator glida lätt in i en skolväskan eller under armen gör att den är outstanding som verktyg för rörliga studenter. Med den kan eleven ansluta och komma åt data från där de befinner sig, nu, direkt, här!

Tänk vilken underbar skola, att ha förmånen att studera i 12 länder i 5 världsdelar. I Sverige är det YBC i Nacka som är värd för utbildningen, sedan bär det av till Sydney och Beijing under första studieåret med alla tre "devices"!!!

En och annan kritiker kan kanske höras säga att dessa verktyg (devices) är inget mer än en distraktion eller tidsfördriv för eleven men på TGS förefaller det inte det vara så. "Jag tycker att det mesta av tiden är de flesta studenter fokuserade på uppgiften”, konstaterar Dvora Geller, lärare. Hon noterade att när studenterna först fick sina iPad´s, iPhone´s och MacBook´s, tillbringade de en stor del av tiden åt att surfa på nätet och ladda ner apps. Men de fastnade snabbt i en rutin, och började bilda goda vanor kring användningen av tekniken. Eleverna använder sina iPad´s att läsa och ta till sig information när de är utanför skolan och för att hålla kontakten med hemlandet. Eleverna förstår att tekniken är användbar för både skolarbete och för underhållning, det roliga och det lärande kan ofta överlappa varandra. Disneyland som Richard Gerver brukar säga.

Bilden är från MTU förstås, "bara" en 1-1 skola!

Läs mer på TGS blogg: Technology in the classroom


MTU den 15 december 2010


Bosse lyssnar just nu på Toni Holgersson; jag smakade på döden en dag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar