måndag 20 september 2010

Full fart på förändring

Det är en förändringens vind som blåser över landet nu, inget kommer att bli som före valet. 6000 ungdomar på Sergels torg i protest måste betyda något och jag kan inte hjälpa att ställa mig frågan; hur blir det ? blir det nyval ? Hur går det med skolreformerna ?


Hur det än går så kan vi nog hålla med om att det går fortare nu än för bara några år sedan. Jag sitter i Göteborg på Apples och Rektorsakademiens satsning Tänk Om. Ett koncept som ska få den svenska skolan på fötter, att bli mer relevant för ungdomarna. Och här går det fort, några hänger med andra inte, men alla kommer i mål det är jag övertygad om. Om det går fort nu så kommer det att gå mätbart fortare bara i morgon. Och i övermorgon. Kalkylerna säger att den första januariveckan år 2025 blir lika händelserik som hela nittonhundratalet. Det gör att det blir ganska svårt att säga vart vi är om tre år, förutom att vi är på väg mot framtiden. Och här sitter vi, ett antal rektorer från södra Sverige och försöker att vara visionära. Och att vara med att skriva historia är ganska roligt, faktiskt. Vi har arbetat med våra skolors visioner och vi har fått MTUs vision godkänd, den är framtidssäker!


Men det är inte datorn i utbildningen som är framtiden, det är Internet. Det har inte alla förstått än, eller hänger jag inte med? För även om iPhone hela tiden fördubblar sin kapacitet betyder inte att vi gör det. Det finns en tröghet i det mänskliga sättet att vara. Eller hur, kan det vara en av förklaringarna till valresultatet?


Vi är på rätt väg, det är jag helt övertygad om. Att låta bli att ge eleverna den utbildning som de kommer att behöva efter gymnasiet är lika fel som att påstå att ungdomar väljer teknik före design. Kanske är därför de älskar sina MacBook Pro, de är först och främst snygga men också bra och pålitliga. På Kairos Future säger man att de förs kollar i spegeln om de nya hörlurarna är ok innan de kopplar in dom och lyssnar om de låter bra. Teknik före design gäller även för MTUs inriktningar.


Marco Torres visade många exempel på ”elever” som inte är bäst i klassen men som ändå är något extra, här är ett exempel:




Göteborg den 20 september 2010


Bosse lyssnar just nu på JazzAttacks; Asfaltsmatta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar