måndag 4 oktober 2010

Toppenskola



I senaste numret av Magasin 360 (nr 4) berättar Richard Gerver, författaren bakom boken "Creating Tomorrow´s Schools Today" om hur han började förändringsarbetet på mellanstadieskolan Grange Primary i Long Eaton, utanför Nottingham i England. Startpunkten för förändringen var när han ställde några grundläggande frågor till lärarna och som många av oss funderar på;
Hur vill vi att barnen ska vara när de lämnar vår skola?
Vad behöver de för att klara sig i en föränderlig framtid?
Vad vill de lära sig?
Och HUR gör vi skolan rolig och magisk, så att de hänger på låset även en gråkall morgon i februari?

I Grange Primary School har man lyckats med att göra skolan intressant och relevant för barnen. Man har lyckats vända trenden från att tidigare varit en skola med svaga resultat och med en hel del ordningsproblem. Nu har den blivit så bra att skolan fick omdömet ”outstanding” vid skolinspektionen 2008 (kan man få det i Sverige?).

Den avgörande faktorn enligt Richard är tid. Tid som inte finns, om man frågar de som arbetar i skolan idag, MEN Richard understryker att han inte godtar det påståendet, en ledare som vill förändra måste skapa förutsättningar. Vi är olika som ledare och vi är olika som lärare, alla måste vi arbeta mot att få skolan magisk, rolig och relevant. Lärarna måste ha makten över sitt arbete, känna lust och glädje på jobbet, att hitta tillbaka till det driv som gjorde att de en gång blev lärare. Som skolledare måste vi låta de professionella i skolan och då menar jag lärarna (och på MTU, handledarna), hitta nya vägar till målet. Vi måste prata ofta om hur det nya kan se ut och vad vi tror att framtiden kommer att kräva av ungdomarna, ge lärarna stöd i att prova nytt och lyfta de om går egna vägar.

Richard Gerver avslutar med att konstatera att de närmaste 15-20 åren mycket väl kan vara utbildningens guldålder. Måste säga att jag instämmer i det och jag liksom Richard avundas de som ger sig in i läraryrket i dag, här finns stora möjligheter för nytänkare.


MTU den 4 oktober 2010

Bosse lyssnar just nu på Ry Cooder; Crazy ´bout an automobile

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar