tisdag 16 november 2010

Amerikansksvensk...


Kan det heta så? Finns det en motsats till Svenskamerikan egentligen?


Nå ja, jag läser på Fredrik Svenssons blog fredrikbloggen.se att Rektorsakademien nu drar igång en svensk version av den amerikanska Partnership for 21st Century Skills som lämpligt nog heter Framtidskompetenser. Verkar mycket lovande tycker jag och eftersom den kommer från personerna bakom just Rektorsakademien så kommer det säkert att bli mycket bra. Vi behöver en rörelse i Sverige som på allvar lyfter dessa frågor.

Partnership for 21st Century Skills är en organisation som förespråkar att eleverna ska ha en beredskap för det 21:a århundradet. Medan USA fortsätter att konkurrera i en global ekonomi som kräver långt mer än bara innovation, tillhandahåller organisationen och dess medlemmar verktyg och resurser för att hjälpa det amerikanska utbildningssystemet i uppdraget att hålla USA i topp. En inte helt enkel men briljant idé.


Nu kanske vi får något liknande i Sverige.


På Framtidskompetensers hemsida skriver man:

”Framtidskompetenser syftar till att identifiera vilka framtidens kompetenser är och ur det skapa processer som gör att vi kan utveckla och säkerställa att skolor och arbetsliv (konkreta arbetsplatser) odlar och ”när” de kompetenser vi behöver i det globala och komplexa samhället.”


Låter lovande tycker jag. Ska bli spännande att se vilka framtidskompetenser man hittar. Det var också på tiden kan jag tänka och hoppas att det tar fart så vi får en bredare förståelse för att det är dags att tänka om och tänka om och tänka om och...

Det får aldrig ta slut, vi måste hela tiden prata om och ifrågasätta de kompetenser som gruppen kommer fram till för att vara säkra på att vi hittar rätt.


Ett mycket bra initiativ av Rektorsakademien.


Läs mer om Framtidskompetenser här.

Läs också på Fredrik Svenssons blog här.




MTU den 16 november 2010



Bosse lyssnar just nu på Ron Trent Remixes; Honey RM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar