onsdag 21 april 2010

Mörkret lägger sig

Sitter under paraplyt i skenet av diodlampan; Askmoln över Sverige, känns som ur en actionfilm med Bruce Willis. Ett mörkt ogenomträngligt moln som slår ut vårt växt och djurliv. Människan kämpar för sin existens och jag…

…jag fick tag i den sista bensinen och drar öster ut mot frisk luft, normalt habitat och modern kunskapssyn.


Nåja, fullt så allvarligt kanske det inte är än MEN tänk på att våra konkurrentländer rustar med större kunskap, de ändrar och moderniserar sin kunskapssyn, både Kina och USA. Och Norge, Danmark, Finland och England. Till och med Portugal har visst börjat vakna, vad gör vi?

För Guds skull Sverige, Björklunds reformer är på rätt väg men är inte tillräckligt. Vi upphandlar städning, gör allergironder, filar på likabehandlingsplanen och lägger ännu en Lokalarbetsplan på hyllan, kör lite facklig information, initierar samverkansgrupp, kryssar i en uppföljning på webben, beslagtar ett par mobiltelefoner som stör, skaffar en återvunnen dator till lärarteamet, tar en Statoilkrans till och ger tummen upp till interaktiva Whiteboards – köp inte den, säger Richard Gerver.

Hur gick det med de 198 skolchefernas upprop? Jag vet inte om jag vågar andas att lärarna kanske skulle arbeta på andra tider, som liknar de villkor som alla andra yrkesarbetande akademiker har. Varför är skolledarna lämnade ensamma i utvecklingsarbetet, kommunerna måste ta större ansvar, ge skolorna större frihet men man måste börja ställa större krav på skolorna, sortera skolorna efter kunskapssyn och ambitionsnivå. Inte efter inriktning eller profil.

På Mediagymnasiet, MTU pågår just nu ett utvecklingsprojekt som ska leda in i en djupare syn på elevens kunskaper och de förmågor som framtiden kräver av våra unga.

Richard Gerver sa på e-skills seminariet nu i våras att vi måste skapa framtiden om vi inte kan se eller förstå den, vi får formulera den och sätta upp mål för vår egen reform. Det är en överlevnadsfråga när man är mitt i ett skifte som kommer kasta omkull hela vår världsbild, här gäller det att hänga med. Det är inte den starkaste som överlever, det är den som är bäst på att anpassa sig…

MTU den 21 april

Bosse lyssnar just nu på Amanda Jenssen, happyland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar